Somi Panni

Indológus, bharatanátjam táncos, koreográfus,
a Sivasakti Kalánanda Táncszínház vezetője

Somi Panni az ELTE indológia szakán végzett, szakterülete az indiai színház, tánc- és drámatörténet.
Még az egyetemi évek alatt elnyert egy indiai állami ösztöndíjat a dél-indiai Kalakshetra művészeti főiskolára (Kalakshetra, College of Fine Arts), klasszikus tánc szakra. Így lett az első magyar, aki Indiában tanulhatott klasszikus indiai táncot. Az itt töltött évek alatt sajátította el a bharatanátjam tánc alapjait, majd Magyarországra visszatérve elkezdte bemutatni, népszerűsíteni, tanítani ezt az akkor még ismeretlen műfajt. Rendszeresen visszajárt Indiába, ahol már nem intézményi keretek között tanult tovább, fejlesztette repertoárját, csiszolta tánctechnikáját. Az ismeretterjesztő évek sok-sok szóló előadása, bemutatója, tanítása eredményeként a műfaj kezdett ismertebbé válni, lettek színpadképes tanítványok is, így a szóló előadásokat csoportos előadások váltották fel és 1996-

1997-ben jegyezték be hivatalosan a Sivasakti Kalánanda Táncszínházat, melynek létrehozásával már nem csak a klasszikus indiai tánc magyarországi népszerűsítése volt a cél, hanem saját darabok létrehozása. Ekkor indulhatott el Somi Panni koreográfusi karrierje.

A táncszínházas időszak új fejezetet nyitott, már nem egy idegen kultúra táncának interpretálása, hanem ennek a rendkívül összetett, a színpadon nagyon jól használható táncnyelvnek a felhasználásával új, mai koreográfiák, táncjátékok létrehozása. Az évek során így alakult ki a táncszínház mai repertoárja.

Panni továbbra is tanít, több tudásszinten tart klasszikus indiai táncórákat a kezdőtől a haladóig magyar és angol nyelven. Rendszeresen tart tudományos, ismeretterjesztő előadásokat különböző Indiával kapcsolatos témákban. A budapesti Indiai Nagykövetség Amrita Sher-Gil Kulturális Központjában bharatanátjam táncot tanít valamint táncosként és koreográfuskén közreműködik a kulturális programokban.

Rendszeresen jár Indiába táncolni, fellépni, jelmezeket venni, ismerkedni, látogatni, vagy csak mert szeret ott lenni.

FACEBOOK